Fåglar i ull av barn från Tallidsskolan.

Tova sin personliga fågel i ull

Hur känns det att flyga? Kanske tillsammans i en vind? Speja ner över landskapet med skarpa ögon.

Hur ser en fågel ut när den sträcker ut sina vingar? En fågel kan vara liten som en sparv eller stor och burrig som en uggla.

Barnen i årskurs tre på Tallidsskolan, Sverigefinska Skolan, Freinetsskolan och Trädgårdsstadsskolan i Botkyrka har, med imponerande skaparkraft, gestaltat sina fåglar i ull tillsammans med konstnären Jenny Lundbäck.

 

Filtad ull, kardad och färgad ull, samt sköljda lockar av råull.

Barnens arbetsmaterial är tre olika stadier av förädlad fårull. Filtad ull, färgad och kardad ull och sköljda lockar av råull.

Första steget är att rita upp sin fågel på en bit filtad ull och sen klippa ut den. Därefter får fågeln sin personliga karaktär när kardad ull och lockar av ull tovas fast med filtnål.

Flera barn utbrast ungefär ”Jag trodde inte det skulle fungera” och ”det är inte alls svårt, det är jätteenkelt”. Det konstaterades även att det här var den roligaste lektionen någonsin.

En fågel släpps fri på Sverigefinska skolan.

 

 

Med båda sidor komponerade och många plåster senare (filtnålen är väldigt vass) har eleverna från de fyra skolorna tillsammans gjort ca 120 fåglar.

Att skapa med händerna är roligt, och mäktigt.

 

 

 

Barnens alla fåglar ska monteras samman till ett gemensamt konstverk.

Fåglarna våttovas för att fixeras och för att de ska hålla sin form.

Monteringen av fåglarna görs av Jenny och den färdiga installationen visas i Hallunda Folkets Hus med vernissage i början av juni 2023.