”Det är som en sång, det är som musik, vart den än leder oss så måste vi dit”

Den som lyssnar på havets ljudvärld ska uppleva att hen befinner sig i just den världen. På botten djupt nere i havet är det lugnt och tyst. Det virvlar upp små sandkorn när en plattfisk tar några simtag och sandkornen rör sig stilla och låter på ett speciellt sätt. Plattfisken har sin melodi och sin rytm. Detta lugn förändras sakta med en spänning som stegras. En haj dyker fram och en plötslig jakt uppstår. Musiken från hajen och plattfisken möter varandra och en tredje melodi blir till. Tempot blir snabbare och rytmen ökar i puls.

Ramsorna i berättelserna är redan som låttexter, så steget till melodier och låtar är ganska nära. Skivan Våra Vingslag har titlar som Guldfeber, Örnens sång och Mossans mjuka bädd.

Vattnets sång ur GULDFEBER av 3b på Tallidskolan

 

Att få arbeta med att göra musik och ljud till elevernas berättelser har för mig varit en stor glädje. Att få gå in i dessa världar där ingenting är omöjligt, uppleva äventyren, känna berättelsens nerv, vara i dofterna, se färgerna och vara tillsammans med alla dessa olika underbara varelser har varit en otroligt spännande och lekfull process.

Här nedan finns några av sångerna till berättelserna som eleverna var med och skapade.

 

Treorna på Sverigefinska skolan var med och skapade berättelsen TROLLENS SVAMPSOPPA och eftersom den handlar mycket om skog och troll så letade jag efter olika mystiska skogsljud och annat som passade in den miljön. När jag läste den hemliga ramsan som finns i berättelsen så kom den här sången fram.

Smyg på mossan ur TROLLENS SVAMPSOPPA av klass tre på Sverigefinska skolan

 

Freinetskolan Kastanjen hjälpte treorna till att hitta på historien som heter PIPPI I SITT SKAL. Den handlar om en fågel som kläcks och som får  hjälp av syskonen Adem och Pim. När jag hörde den här ramsan så kom jag på den här låten;

Pippi i sitt skal ur PIPPI I SITT SKAL av klass 3 på Freinteskolan Kastenjen

 

För 3b på Trädgårdstadsskolan blev det en historia som heter GULDFISKEN HITTAR HEM. Där är huvudpersonen är en guldfisk som kan inte förstå att hen har hamnat i havet bland svärdfiskar och annat med sylvassa tänder.

-Vad är det som händer?

Guldfiskens sång ur GULDFISKEN HITTAR HEM av 3b på Trädgårdstadsskolan

 

3a på Trädgårdstadsskolan var med och inspirerade till historien om NYVINGARNAS NÄTVERK. Där finns en  örn som stöter på flygande katter i luften och blir omflugen av en stor babian. Man kan nog säga att det blir lite för mycket för honom. Med den ramsan kom den här låten.

 

Örnens sång ur NYVINGARNAS NÄTVERK av 3a på Trädgårdstadsskolan

 

När 3b på Tallidskolan var med och skapade en berättelse så blev det historien GULDFEBER. Den handlar om hur några djur följer ett spår av vattendroppar som hörs i skogen. Tillslut är nästan alla djuren drabbade av något som glimmar bakom vattenfallet. Från den ramsan uppstod den här sången.

Guldfeber ur GULDFEBER av 3b på Tallidskolan.

 

Berättelsen som 3a på Tallidskolan inspirerade till handlar om havet och alla varelser som bor där. Berättelsen heter FIONA OCH HAVET.  Där berättas om en viss Fiona som är människa men som tillhör båda världarna. Nu ska de bara övertyga henne. Det börjar med sången från ramsan; doppa din tå.

Doppa din tå ur FIONA OCH HAVET av 3a på Tallidskolan.